Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pane Bílku, už je čas…

Rosický, Pilař, Plašil, Hubník, Kolář, Necid, Krejčí, Chramosta. Víte, co mají tato jména společné? Všichni jmenovaní fotbalisté jsou momentálně na marodce. A na všechny chtěl trenér Bílek spoléhat v kvalifikaci na mistrovství světa. Z tohoto důvodu je nejvyšší čas povolat do boje nové mladé koně.

Michal Bílek

Kouči reprezentačního týmu nemůžeme vyčítat, že by do svého kádru nezapracoval nové tváře, to určitě ne. Vždyť na Euru patřili právě hráči Viktorie Plzeň k tomu nejlepšímu, co český tým nabízel. Již nějakou dobu však experti i fanoušci volají po dalších jménech, která by si reprezentační nominaci zasloužila na úkor sice zkušenějších, ale bez formy hrajících fotbalistů.

A jestliže se Bílek ostýchal okysličit stávající kádr, nyní má k tomu momentálně snad co možná nejvýhodnější příležitost. Kvůli kupě zranění mu totiž ani nic jiného nezbývá.

Kritická situace je zejména v záložní řadě. Chybí hned tři hráči základní sestavy a tradiční Rosického náhradník Kolář. To jsou docela nepříjemné komplikace na to, že již 8. září sehrají Češi těžký kvalifikační zápas v Dánsku.

Bez váhání mě však napadá hned několik fotbalistů, kteří by v momentální situaci měli dostat příležitost. Bořek Dočkal - exliberecký záložník hraje nyní možná v životní formě. Svými góly táhne ji pár týdnů Rosenborg Trondheim a nominaci si dozajista zaslouží. Bývalý kapitán reprezentační jednadvacítky navíc může nastoupit na kterékoli ze tří ofenzivních pozicí v záložní řadě.

V druholigovém anglickém Watfordu zase oživuje svou kariéru dvacetiletý Matěj Vydra. Velký talent českého fotbalu vstřelil v nové sezóně už dvě branky, v posledním zápase navíc zařídil také pokutový kop. Kouč Zola na něj pěje samou chválu, a tak si myslím, že i jihlavský odchovanec by si pozvánku zasloužil. Zvláště když Pilař s Krejčím, se kterými se na pozici levého křídla počítalo, jsou na marodce a ještě nějakou dobu budou.

V poslední nominaci na přípravné utkání proti Ukrajině byli pouze dva útočníci - Lafata a Pekhart. Oba dva jmenovaní však toho (i z důvodu nedostatku příležitostí) na reprezentační scéně příliš nepředvedli a další adepti (Necid, Chramosta, Rabušic, Svěrkoš) jsou zraněni. Navíc jsou oba typologicky podobní, hrotoví útočníci do šestnáctky, a tak si Bílek stěžuje, že mu po konci Milana Baroše schází rychlostní typ forvarda. Souhlasím. 

Ale co Václav Kadlec? Sparťanský klenot po řadě zranění restartuje svou kariéru a spolu s Kweukem táhne letenský celek. Navíc je právě tím typem hbitého útočníka, kterého nároďák hledá. Naposledy dvěma góly zařídil remízu v Rotterdamu nad místním Feyenoordem, navíc se prosazuje i v Gambrinus lize. Pravdou je, že se mu v útoku lépe hraje se silovým kolegou, než když nastupuje coby jediný hrot. Tuto roli by ale mohl v národním týmu plnit vysoký Pekhart. Domnívám se, že by jim to spolu mohlo klapat, chce to jen zkusit a nebát se. Navíc Kadlec by nebyl v reprezentačním A-týmu nováčkem, jeden gól již stihl vstřelit ve své premiéře v Lichtenštejnsku. Nyní by na to měl a mohl navázat. V kuloárech se hovoří také o Janu Holendovi, kterému to střílí v Rusku. Nejsem si však jistý, jestli by byl lepší než třeba Pekhart či Kozák.

Zraněné střední záložníky (Rosický, Plašil, Kolář) by zase mohli nahradit mladí ligisté Josef Hušbauer či Lukáš Vácha. Prvně jmenovaný si zahrál už pár minut na Ukrajině, a tak se dá předpokládat, že s ním bude Bílek počítat i nadále. Zvláště když ve Spartě podává nadstandartní výkony již pěkných pár měsíců. To samé se dá říci i o libereckém Váchovi, o kterém se také mluvilo už v souvislosti s pozvánkou na Euro. Přednost však dostal plzeňský Darida, se kterým se v národním týmu do budoucna pevně počítá. Při zranění ofenzivních špílmachrů by možná nebylo od věci povolat také Jana Morávka z Augsburgu, který se po zranění znovu dostává do formy i sestavy bundesligového celku.

Podle mého názoru by atmosféru reprezentačního áčka mohl nasát i již dva roky stabilní člen základní sestavy nizozemského Arnhemu - Tomáš Kalas. Ten po příchodu z Chelsea pravidelně nastupuje v nejvyšší holandské lize a i podle expertů je jen otázkou času, kdy si odchovanec Sigmy Olomouc odbyde svůj debut v Bílkově kádru. Romana Hubníka navíc trápí otřes mozku.

Skvělou formu na začátku sezóny má i liberecký Josef Šural. Právě na něj loňský mistr nyní spoléhá nejvíc, dvaadvacetiletý útočník to Slovanu splatil zatím pěti ligovými góly. Exbrněnský hráč má však ještě na reprezentační úroveň čas.

Osobně jsem velmi zvědavý, jaká nakonec bude nadcházející nominace. Troufám si však tvrdit, že pár jmen z mého článku se na konečném papíře trenéra Bílka objeví.

Autor: Michal Kvasnica | neděle 26.8.2012 22:03 | karma článku: 26,45 | přečteno: 4511x
  • Další články autora

Michal Kvasnica

Lébr svými výroky o Baníku přestřelil. Sigmě to může uškodit

Hodně těžce nesl prohru Sigmy Olomouc na půdě Baníku Ostrava Josef Lébr, její šéf. A není se zase tak moc čemu divit...

6.10.2015 v 20:29 | Karma: 11,28 | Přečteno: 473x | Diskuse| Sport

Michal Kvasnica

Srdcebeatem se Kryštof posunuli k mainstreamovému popu. Škoda, úplně jim to nesluší

Srdcebeat, dlouho očekávaná desky kapely Kryštof, je od pondělí v prodeji. Už samotný obal napovídá, jaká asi bude. Barevná, dynamická. Někdy až moc.

3.6.2015 v 13:50 | Karma: 5,18 | Přečteno: 159x | Diskuse| Kultura

Michal Kvasnica

VÍM PRVNÍ! 5 zlomových okamžiků českého sportu v roce 2015

Jestli se o nějakém roce bude říkat, že byl pro český sport zlomový, bude to ten nový - 2015. Fanoušci se nebudou stačit divit, co za překvapivé změny je čeká! Kam se hrabe olympiáda!

31.12.2014 v 7:49 | Karma: 7,26 | Přečteno: 369x | Diskuse| Sport

Michal Kvasnica

Mladí šanci dostali. Na Channel One Cup to chce osvědčenou kvalitu

Na prvním turnaji EHT dostali od Vladimíra Růžičky šanci mladí hráči širšího kádru reprezentace včetně osmi nováčků. Nepropadli. Na další akci už by to však chtělo pozvat osvědčené borce, u kterých je pravděpodobnost zúčastnit se domácího mistrovství světa mnohem vyšší.

8.12.2014 v 7:10 | Karma: 6,62 | Přečteno: 281x | Diskuse| Sport

Michal Kvasnica

Lavička by se měl inspirovat Mourinhem. Štěch si zaslouží chytat

Mohl dát přednost Watfordu, ambicióznímu celku druhé anglické ligy s Danielem Pudilem a Matějem Vydrou v kádru, ale Marek Štěch se v létě raději vrátil do mateřské Sparty. Věřil, že bude pravidelně chytat a zdokonalí se. Jenže na pořádnou šanci čekal pět měsíců. Podzim sice končí, ale Vítězslav Lavička by měl na Štěchovi stavět i na jaře.

27.11.2014 v 22:17 | Karma: 7,64 | Přečteno: 625x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Benda, Rouček, Dryml a další. Do europarlamentu kandidují známá jména

28. dubna 2024

Premium Nejen politickými proklamacemi a sliby lákají strany voliče. Součástí kampaní jsou i známé tváře....

Ukrajinská armáda na frontě postupně míří k bankrotu, varuje analytik

28. dubna 2024

Podcast Ukrajinská armáda na frontě čelí čím dál většímu tlaku. Především v Donbasu je situace kritická....

VIDEO: Paraglider se zřítil ze třiceti metrů na poušť. Sám si zavolal záchranku

28. dubna 2024  11:45

Třiatřicetiletý Anthony Vella testoval nad texaskou pouští severozápadně od Austinu motor BGD Luna...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18,  aktualizováno  11:25

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 992x
Sportovní redaktor a student mediálních studií na Univerzitě Palackého v Olomouci. Freelancer hledající výzvy. https://twitter.com/MichalKvasnica

Seznam rubrik