Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mladí šanci dostali. Na Channel One Cup to chce osvědčenou kvalitu

Na prvním turnaji EHT dostali od Vladimíra Růžičky šanci mladí hráči širšího kádru reprezentace včetně osmi nováčků. Nepropadli. Na další akci už by to však chtělo pozvat osvědčené borce, u kterých je pravděpodobnost zúčastnit se domácího mistrovství světa mnohem vyšší.

Dávat šanci mladým talentům v turnajích Euro Hockey Tour? Jednoznačně ano. Od toho také podobné akce jsou. Hráči z extraligy si zkusí tempo mezinárodního hokeje a trenéři si udělají obrázek o tom, jestli jsou schopni vyrovnat se špičkovým hokejistům z Finska, Švédska a Ruska. Je dobré mít širší základnu a vědět, kam v případě potřeby sáhnout. I z toho důvodu, aby následně nevznikla generační mezera mezi ostřílenými plejery a mladíky z juniorských reprezentací.

Na druhou stranu nemohou hráči dostávat šance jen proto, že jsou mladí. Musí si ji zasloužit. A to nejen v reprezentaci, ale i extralize, což je věčně omílané téma. Proto by bylo vhodné na předvánoční Channel One Cup pozvat hráče, kteří o své kvalitě již několikrát přesvědčili kouče i fanoušky.

Nechtěl bych některým hokejistům, kteří se účastnili listopadové Karjaly, brát naděje, ale právě z krajánků bude z drtivé části složen kádr pro domácí MS. A při vší úctě k nim je kvalita právě na straně těch, kteří prošli třeba zámořím a nyní už nějaký pátek válí v Rusku. Vidět osvědčené borce v akci ještě před samotným šampionátem by určitě uvítali i čeští příznivci, zvlášť když se první zápas Channel One Cupu se Švédskem bude hrát v pražské O2 Areně.

V KHL se tradičně daří oběma bratrům Kovářovým, Červenkovi nebo Sobotkovi. Vysoký standard si drží Novotný, Koukal, Kašpar či obránci Němec s Kolářem. Za zkoušku by určitě stál i třiadvacetiletý Roman Horák, se 16 góly nejlepší český střelec v KHL, který si vyzkoušel dokonce i NHL.

Rovněž z navrátilců do extraligy se dá vybrat. Kvůli nádoru na ledvině bohužel vypadl třinecký Irgl, s jeho spoluhráčem Klepišem či litvínovským Petružálkem se však rozhodně musí počítat taky. Tvrdit muziku v obraně by opět mohl Čáslava, zajímavé by bylo po letech zkusit třeba Kleslu, jenž odehrál téměř sedm stovek utkání v NHL.

Samotnou kapitolou je Martin Ručinský. Po třiačtyřicetiletém matadorovi, který by mohl většinu extraligových hokejistů stále učit bruslit, koutkem oka pokukuje i trenér Růžička. Bylo by případně fér dát mu před samotným šampionátem šanci opět si zkusit úroveň mezinárodního hokeje. Tím spíš, kdyby figuroval v konkurenceschopném mančaftu, kde by hlavní tíha odpovědnosti neležela na jeho bedrech.

Nechci však rozhodně říci, že by reprezentační dres měli oblékat pouze ti, kteří jsou protřelí zahraničím. Za vyzkoušení by stáli třeba královéhradecký Mertl, který podává druhou sezonu v řadě velmi solidní výkony, Tomáš Svoboda, jenž svým příchodem pozvedl Vítkovice a v poslední nominaci figuroval mezi náhradníky, či třinečtí Hrňa s Rákosem.

Až ve chvíli, kdy by na soupisce zbyla místa, bych doplnil tým o mladíky, kteří po Karjale nestagnují a hrají v extralize první housle (Radil, Filippi, Roth, Kempný či Polášek). V tu chvíli by totiž nominaci dostali opravdu za odměnu a za předváděné výkony, nikoli díky věku. A ti ostatní, kteří by se do Soči nepodívali, by třeba začali o to víc makat. (Výjimkou je brankář Francouz, který by dle mého měl být do reprezentace jakožto nejlepší gólman extraligy stále více zapracováván.)

I přes svou (správnou) vizi dávat šanci mladým hráčům jsem si jist, že Vladimír Růžička s výše uvedenými zkušenými hokejisty počítá a že je v dresu národního týmu uvidíme dřív než na mistrovství světa.

Že je většině jmenovaných kolem třiceti let? Tento fakt snad není handicapem. Rozhodovat by měla výkonnost.

Nejsme totiž Kanada, která si může dovolit ingorovat některé borce, protože dokáže postavit nejméně dva stejně silné mančafty.

Autor: Michal Kvasnica | pondělí 8.12.2014 7:10 | karma článku: 6,62 | přečteno: 281x
  • Další články autora

Michal Kvasnica

Lébr svými výroky o Baníku přestřelil. Sigmě to může uškodit

Hodně těžce nesl prohru Sigmy Olomouc na půdě Baníku Ostrava Josef Lébr, její šéf. A není se zase tak moc čemu divit...

6.10.2015 v 20:29 | Karma: 11,28 | Přečteno: 473x | Diskuse| Sport

Michal Kvasnica

Srdcebeatem se Kryštof posunuli k mainstreamovému popu. Škoda, úplně jim to nesluší

Srdcebeat, dlouho očekávaná desky kapely Kryštof, je od pondělí v prodeji. Už samotný obal napovídá, jaká asi bude. Barevná, dynamická. Někdy až moc.

3.6.2015 v 13:50 | Karma: 5,18 | Přečteno: 159x | Diskuse| Kultura

Michal Kvasnica

VÍM PRVNÍ! 5 zlomových okamžiků českého sportu v roce 2015

Jestli se o nějakém roce bude říkat, že byl pro český sport zlomový, bude to ten nový - 2015. Fanoušci se nebudou stačit divit, co za překvapivé změny je čeká! Kam se hrabe olympiáda!

31.12.2014 v 7:49 | Karma: 7,26 | Přečteno: 369x | Diskuse| Sport

Michal Kvasnica

Lavička by se měl inspirovat Mourinhem. Štěch si zaslouží chytat

Mohl dát přednost Watfordu, ambicióznímu celku druhé anglické ligy s Danielem Pudilem a Matějem Vydrou v kádru, ale Marek Štěch se v létě raději vrátil do mateřské Sparty. Věřil, že bude pravidelně chytat a zdokonalí se. Jenže na pořádnou šanci čekal pět měsíců. Podzim sice končí, ale Vítězslav Lavička by měl na Štěchovi stavět i na jaře.

27.11.2014 v 22:17 | Karma: 7,64 | Přečteno: 625x | Diskuse| Sport

Michal Kvasnica

Plašil neplaší. Snad si konečně získá české fanoušky

Vácha je zraněný, proti Islandu hrát nebude. “A jéje, snad tam Vrba nedá Plašila. Radši Hořavu, Pospíšila nebo starého dobrého Hübschmana.” Takových fanouškovských tužeb jsem na internetu viděl minulý týden několik. Trenér je nevyslyšel, postavil právě Jaroslava Plašila. A dobře udělal.

17.11.2014 v 19:55 | Karma: 15,09 | Přečteno: 509x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 992x
Sportovní redaktor a student mediálních studií na Univerzitě Palackého v Olomouci. Freelancer hledající výzvy. https://twitter.com/MichalKvasnica

Seznam rubrik